Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Στο στόχαστρο και πάλι τα κοινωνικά επιδόματα – Ανάστατοι οι πολίτες


Στο στόχαστρο και πάλι τα κοινωνικά επιδόματα – Ανάστατοι οι πολίτες
Ζητούν από 17 που είναι σήμερα να μείνουν μόνο 2 – 3
«Κόκκινη γραμμή» αποτελεί για το υπουργείο Εργασίας, τόσο το θέμα των επιδομάτων που χορηγούνται σε ΑμεΑ, όσο και τα ανταποδοτικά, αλλά και οικογενειακά επιδόματα. Ως προς τα οικογενειακά επιδόματα, έχουν θετική στάση και οι τεχνοκράτες των θεσμών, αφού ακόμη και οι εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Τράπεζας, μέσα από σχετική έκθεση για τις περικοπές επιδομάτων που πρέπει να γίνουν, συμφωνούν ότι τα οικογενειακά επιδόματα δεν πρέπει να περικοπούν. Αντιθέτως, πρέπει να βρεθούν άλλα 80 εκατ. ευρώ για να γίνουν πιο δίκαια.
Δεν ισχύει όμως το ίδιο με τα επιδόματα που χορηγούνται σε ανάπηρους. Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) τηρούν την πιο άκαμπτη και σκληρή στάση, επισημαίνοντας ορισμένες περιπτώσεις που θεωρούν ότι είναι ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό λοιπόν ότι στην κριτική τους, εστιάζουν στα 17 επιδόματα που χορηγούνται στους τυφλούς, ζητώντας τον άμεσο και αυστηρό περιορισμό τους.
Στην επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς, ότι κάθε επίδομα αφορά και διαφορετική πάθηση και ο συνολικός αριθμός τους δεν σημαίνει ότι χορηγούνται όλα στους ίδιους παθόντες, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ επιμένουν να απαιτούν τη συρρίκνωσή τους σε 2-3 το πολύ.
Ξεχωριστό πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις αποτελεί και η απαίτηση των θεσμών στο εξής. Τα επιδόματα για ΑμεΑ να υπολογίζονται ως εισόδημα, κάτι που αν συμβεί σχεδόν αυτόματα θα τους αποκλείσει και από το ΚΕΑ.
Σε κάθε περίπτωση, δεν αποδέχονται τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για να κλείσει το «κενό» των 900 εκατ. ευρώ, που εστιάζονται στην περικοπή κονδυλίων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (250 εκατ. ευρώ), στον καλύτερο έλεγχο – επισκόπηση δαπανών (spending view) στο δημόσιο (έως 500 εκατ. ευρώ) και στις μεταφορές κονδυλίων από άλλους κωδικούς (έως 150 εκατ. ευρώ).
Με δεδομένο πως όλα τα παραπάνω έχουν μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όλα είναι ανοιχτά, οι Αγρινιώτες «παίρνουν» θέση σχετικά με το βασικότερο ζήτημα, όλων την περικοπή των επιδομάτων, μιλώντας στη «Σ».
Ο Λεωνίδας Μάτας επισήμανε ότι «όποιες περικοπές γίνονται σε θέματα κοινωνικής περικοπής θεωρώ πως είναι απαράδεκτο που γίνονται. Τον τελευταίο καιρό έχουμε συνηθίσει στην τακτική της Ε.Ε και των θεσμών, της τρόικας, κάθε φορά να γίνονται νέες περικοπές. Θα πω μόνο πως η κυβέρνηση τουλάχιστον σε  στρώματα που είναι κοινωνικά ευαίσθητα θα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ».
Ο Κωνσταντίνος Γαντζούδης τόνισε πως «αν γίνει κάτι τέτοιο θα είναι η μεγαλύτερη αδικία που θα κάνει η κυβέρνηση. Είναι λάθος και πρέπει να το βγάλει από το μυαλό του όποιος και αν το σκέφτεται αυτό, είτε είναι υπουργός, είτε ο πρωθυπουργός. Το επίδομα είναι βοηθητικό. Υπάρχουν επιδόματα που σχετίζονται με την επιβίωση κάποιου, όπως της πρόνοιας. Υπάρχει διαφορά από το να τα κόψουν και από το να τα ελέγξουν. Για μένα να κοπούν τα επιδόματα δεν είναι σωστό».
Ο Χρήστος Τσίρκας σημείωσε ότι «αν κοπούν τα επιδόματα η κυβέρνηση θα έχει κάνει ακόμα ένα έγκλημα. Το επίδομα είναι ένα χαρτζιλίκι που βοηθάει και μέσω αυτού μπορεί ένας παππούς να δώσει κάτι στον εγγονό του ή ένας πατέρας να δώσει κάτι στο παιδί του που σπουδάζει. Αν κάποιος φέρει αντίρρηση στην περικοπή επιδομάτων, σαφώς και σκέφτεται σωστότερα από την κυβέρνηση. Θα έπρεπε η κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες προς όφελος των αδύναμων οικονομικά συνανθρώπων μας και να φανεί και στην υπόλοιπη Ε.Ε και κυρίως στις φτωχές χώρες, ώστε να αρχίσουμε να έχουμε συμμαχίες. Δεν πρέπει να φτάσουμε σε επίπεδα Βουλγαρίας και Ρουμανίας  που μεγάλη μερίδα του πληθυσμού είναι σε δεινή θέση λόγω των προγραμμάτων που πρότειναν κάποιοι δήθεν σοσιαλιστές. Θα έπρεπε να εντοπίσουν όσους φοροδιαφεύγουν και να τους τιμωρούν παραδειγματικά, δίνοντας στη δημοσιότητα και τα ονόματά τους και όχι να σκέφτονται να κόψουν κάποια επιδόματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αιτωλοακαρνανία 15χρονη χτύπησε με γροθιές τήν 17χρονη αδερφή της και συνελήφθη

Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στο Αγρίνιο, μια 15χρονη, για ενδοοικογενειακή βία, σωματική βλάβη και σωματική βλάβη αδύναμων ατόμων,...